راه های توسل به خداوند بسیار است؛ یکی از این راه ها دعا خواندن است. برخی از دعاها به امامان منتسب شده اند. برای مثال دعای حرز امام جواد (ع) که آن را در رفع چشم زخم، حفظ سلامتی و دور بودن بلا بسیار موثر می دانند از جمله دعاهای منتسب به امام محمد تقی (ع) می باشد. یکی دیگر از دعاهای معروف، دعای حرز امام علی (ع) می باشد که بر اساس مستنداتی که موجود است، بیان شده که دعای حرز حضرت امیرالمومنین از زبان مبارک خود امام علی (ع) بیان شده و از گذشته تا کنون برای رفع سحر و جادو استفاده می گردد.
در این مقاله به معرفی دعای حرز امام علی (ع)، متن عربی و مفهوم فارسی این دعا، خواص و آداب استفاده از آن می پردازیم.
معرفی دعای حرز امام علی (ع)
حرز از نظر لغوی به معنی پناهگاه و مکانی امن و استوار می باشد. اما در اصطلاح به دعایی گفته می شود که برای رفع قضا و بلا به کار برده می شود.
از پیامبر اسلام و امامان گرامی دعاهای بسیاری نقل شده و مورد استفاده قرار می گیرد. هر یک از امامان دعای حرز مختص خود را دارند. امام علی (ع) نیز دارای حرز منتسب به نام خود هستند که می توان سند آن را در کتاب مهج الدعوات از سید بن طاووس پیدا کرد. در این کتاب علاوه بر حرز امیرالمومنین، حرزها و دعاهای پیامبر و ائمه نیز نقل شده است.
گفته می شود که امیرالمومنین این حرز را بر روی کاغذی نوشته بودند و بر بازوی راست خود میبستند. مهمترین خواص این حرز، دفع سحر و جادو، شکست طلسم و دور کردن ساحران از شخص دارای حرز به شمار میآید.
متن حرز امام علی (ع)
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ أی کنوش أی کنوش ارشش عطنیطنیطح یا میططرون فریالسنون ما و ما ساما سویا طیطشالوش خیطوش مشفقیش مشاصعوش أو طیعینوش لیطفیتکش هَذَا هَذَا وَ ما کُنْتَ بِجانِبِ الْغَرْبِیِّ إِذْ قَضَیْنا إِلی مُوسَی الْأَمْرَ وَ ما کُنْتَ مِنَ الشَّاهِدِینَ اخْرُجْ بِقُدْرَةِ اللَّهِ مِنْهَا أَیُّهَا اللَّعِینُ بِعِزَّةِ رَبِّ الْعَالَمِینَ اخْرُجْ مِنْهَا وَ إِلَّا کُنْتَ مِنَ الْمَسْجُونِینَ اخْرُجْ مِنْهَا فَما یَکُونُ لَکَ أَنْ تَتَکَبَّرَ فِیها فَاخْرُجْ إِنَّکَ مِنَ الصَّاغِرِینَ اخْرُجْ مِنْها مَذْؤُماً مَدْحُوراً مَلْعُوناً کَمَا لُعِنَ أَصْحَابُ السَّبْتِ وَ کانَ أَمْرُ اللَّهِ مَفْعُولًا اخْرُجْ یَا ذَوِی الْمَحْزُونِ اخْرُجْ یَا سوراسور بِالاسْمِ الْمَخْزُونِ یَا میططرون طرحون مراعون تَبَارَکَ اللَّهُ أَحْسَنُ الْخالِقِینَ یَاهِیّاً شَرَاهِیَّا حَیّاً قَیُّوماً بِالاسْمِ الْمَکْتُوبِ عَلَی جَبْهَةِ إِسْرَافِیلَ اطْرُدْ عَنْ صَاحِبِ هَذَا الْکِتَابِ کُلَّ جِنِّیٍّ وَ جِنِّیَّةٍ وَ شَیْطَانٍ وَ شَیْطَانَةٍ وَ تَابِعٍ وَ تَابِعَةٍ وَ سَاحِرٍ وَ سَاحِرَةٍ وَ غُولٍ وَ غُولَةٍ وَ کُلِّ مُتَعَبِّثٍ وَ عَابِثٍ یَعْبَثُ بِابْنِ آدَمَ وَ لَا حَوْلَ وَ لَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ الْعَلِیِّ الْعَظِیمِ وَ صَلَّی اللَّهُ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّیِّبِینَ الطَّاهِرِینَ

ترجمه فارسی حرز امیرالمومنین
به نام خداوند رحمان و رحیم؛ ای کنوش ای کنوش ارشش عطنیطنیطح میططرون فریالسنون ما و ما ساما سویا طیطشالوش خیطوش مشفقیش مشاصعوش او طیعینوش لیطفیتکش هذا هذا، و چون امر را به موسی واگذاشتیم، تو در جانب غربیِ طور حضور نداشتی و از گواهان نبودی. ای ملعون به قدرت خداوند عالمیان از این جان خارج شو، خارج شو از آن وگرنه از زندانیان میشوی؛ خارج شو. تو را نرسد که در آن تکبّر نمایی . پس بیرون شو که تو از خوارشدگانی ؛ با حقارت و دوری و ملعونی خارج شو، همان گونه که اصحاب سبت را لعن کردیم و امر خداوند شدنی است . ای ذوی المحزون خارج شو ، ای سوراسور به اسم مخزون خارج شو ، ای میططرون طرحون مراعون. فرخنده خدایی است که پروردگار عالمیان است . یَا هیّاً شَرَاهیّاً حیّاً قَیُّوماً به اسم نوشته شده بر پیشانی اسرافیل دور کن از صاحب این نوشته هر جن و جنیه و شیطان و شیطانه و تابع و تابعه و ساحر و ساحره و و غول و غوله را و هر به بازی گیرنده و بازی کننده ای که فرزندان آدم را به بازی میگیرد و هیچ قدرتی و توانی نیست مگر به دست خداوند بزرگ و بلندمرتبه و درود خداوند بر محمد و آل مطهر و مبارک او .
آداب استفاده از حرز امیرالمومنین
برای استفاده از این دعا و نوشتن آن آدابی باید مراعات شود تا اثر بخشی آن بیش تر شود. برای مثال گفته شده است که دعای حرز امام علی در طول روز (ساعاتی غیر از غروب آفتاب و طول شب) بنویسید و بهتر است این کار در روزهای یکشنبه، پنج شنبه و جمعه انجام شود.
آداب مختصری برای استفاده از حرز امام علی بیان شده است که مهم ترین آن ها شامل موارد زیر می باشند:
- فرد بایستی اعتقاد قلبی به درستی و تاثیر دعا داشته باشد و نیت او برای استفاده از دعا چیزی جز خیر نباشد.
- شخص باید به درگاه خداوند طلب بخشش کند.
- تکه کاغذ بیخطی را به گلاب و زعفران معطر کند.
- وضو بگیرد و رو به قبله بنشیند.
- دعای حرز را بر روی کاغذ بنویسید (گفته شده که بهتر است بر روی کاغذی بی خط با گلاب و زعفران دعا را بنویسید، یا این که کاغذ را با گلاب و زعفران معطر کرده و سپس دعا را بنویسید.)
- زکات حرز را پرداخت کند (مطابق با باور دینی، هر حرزی زکات مخصوصی به درگاه خداوند دارد که باید به نیازمندی پرداخت شود.)
- حرز را بر بازوی راست خود ببندد و همیشه آن را همراه داشته باشد.
بازوبند چرمی به همراه محفظه نگهداری حرز امام علی (ع)