یکی از مواردی که برای برخی از افراد همواره سوال برانگیز بوده و بین حقیقت یا خرافات بودن آن شک دارند، مسئله چشم زخم و چشم بد یا شور است. در واقع چشم زخم به انرژی منفی فوق العاده زیادی گفته می شود که از سوی فرد یا افراد خاصی، تحت تاثیر موفقیت های ما، ساتع می شود. این انرژی منفی گاها باعث می شود که موفقیت های ما به سرعت رو به زوال نهاده و از اهمیت آن ها کاسته شود و یا حتی تبدیل به شکست نیز شوند.
به عنوان مثال تصور کنید شما به تازگی یک اتومبیل خریده اید، در این هنگام ممکن است برخی از نزدیکان یا حتی افرادی که شما آن ها را نمی شناسید، از دیدن و یا شنیدن این خبر شگفت زده شده و به این موضوع حسادت ورزند. این حسادت ممکن است انرژی های منفی زیادی را به سمت شما جلب کند و همین موضوع سبب شود که در یک تصادف رانندگی، اتومبیل شما آسیب زیادی ببیند. در این هنگام معمولا اولین جرقه ای که در ذهن ها بوجود می آید، این است که احتمالا شما را چشم کرده اند و یا چشم خورده اید.
این اصطلاح بارها به گوش ما رسیده است و حتی ممکن است خودمان نیز آن را به کار برده باشیم. با این حساب، بحث چشم زخم، موضوع بسیار فراگیری بوده و ممکن است ما در طول زندگی، بارها و بارها با آن برخورد داشته باشیم.
به همین سبب ما در این مقاله تصمیم داریم تا این مبحث را بیشتر باز کرده و تمام جنبه های آن را بررسی نماییم تا بدین ترتیب به چند سوال مهم در رابطه با مسئله چشم زخم یا شوری چشم، پاسخ دهیم.
آیا چشم زخم حقیقت دارد؟
با توجه به موارد بسیار زیادی که برای ما یا اطرافیان ما در رابطه با این مسئله تاکنون رخ داده است، نمی توان به سادگی از کنار مسئله چشم زخم گذشت و آن را خرافات دانست! خصوصا اینکه بسیاری از علما، بزرگان و حتی ائمه دین ما، به آن اشاره داشته اند.
شاید بتوان مشهور ترین و شناخته شده ترین نمونه اشاره به چشم زخم را در آیه 52 سوره قلم، از قرآن کریم دانست که همه ما این آیه را با نام “و ان یکاد” می شناسیم و می دانیم در جهت رفع چشم زخم از پیامبر اکرم (ص) نازل شده است.

علاوه بر این، موارد بسیار زیاد دیگری نیز هست که در اثبات وجود چشم زخم، از طرف ائمه معصوم، نقل یا روایت شده است که در این بخش به بررسی تعدادی از مهم ترین آن ها می پردازیم:
روایات مهم در رابطه با چشم زخم
همانطور که اشاره شد، مهمترین سند دال بر وجود چشم زخم، نزول آیه ” ان یکاد ” بر پیامبر اکرم بوده است که جهت در امان ماندن پیامبر از گزند دشمنان، نازل گشته است.
حدیث دیگری منسوب به پیامبر اکرم وجود دارد که برخی از علما آن را از باب مبالغه دانسته اند. با این حال در این حدیث از قول پیامبر اکرم چنین نقل شده است که
چشم زخم، مرد را به گور و شتر را به دیگ میاندازد.
بحارالانوار، ۱۴۰۳ق، ج۶۰، ص۲۵-۲۶.
همچنین حدیثی از امام صادق در این باب نقل شده است که می فرماید:
اگر قبرها را بشکافند خواهید دید که بیشتر مردگان به سبب چشمزخم مردهاند.
بحارالانوار، ۱۴۰۳ق، ج۶۰، ص۲۵.
همچنین در حکمت شماره 400 نهج البلاغه، در رابطه با چشم زخم و سحر و جادو چنین آمده است:
وَ قَالَ (عليه السلام): الْعَيْنُ حَقٌّ، وَ الرُّقَى حَقٌّ، وَ السِّحْرُ حَقٌّ، وَ الْفَأْلُ حَقٌّ؛ وَ الطِّيَرَةُ لَيْسَتْ بِحَقٍّ، وَ الْعَدْوَى لَيْسَتْ بِحَقٍّ؛ وَ الطِّيبُ نُشْرَةٌ، وَ الْعَسَلُ نُشْرَةٌ، وَ الرُّكُوبُ نُشْرَةٌ، وَ النَّظَرُ إِلَى الْخُضْرَةِ نُشْرَةٌ.
نهج البلاغه، حکمت 400
و درود خدا بر او، فرمود: چشم زخم حقيقت دارد، استفاده از نيروهاى مرموز طبيعت حقيقت دارد، سحر و جادو وجود دارد، و فال نيك راست است، و رويداد بد را بد شگون دانستن، درست نيست. بوى خوش درمان و نشاط آور، عسل درمان كننده و نشاط آور، سوارى بهبودى آور، و نگاه به سبزه زار درمان كننده و نشاط آور است.
بنابراین با توجه به آنچه که از معصومین ما نقل شده است، وجود چشم زخم و انرژی منفی حاصل از حسادت را نمی توان کاملا انکار کرد و بهتر آن است که جانب احتیاط را رعایت نمود تا از گزند آسیب ها، در امان بمانیم.
راه های دفع چشم زخم
بزرگان و علمای دین ما جهت دور ماندن از بلای چشم زخم و حسادت دشمنان، راه های بسیاری را معرفی کرده اند که ما به تفصیل در مقاله دیگری به آن پرداخته ایم.
بهترین راهکارها برای دفع چشم زخم
با این وجود می توان تعدادی از مهمترین راهکارها را در زیر عنوان نمود:
- خواندن آیه الکرسی
- خواندن سوره ناس و فلق
- همراه داشتن آیه “ان یکاد”
- همراه داشتن حرز امام جواد
- خواندن دعای تعویذ
- خواندن ادعیه ای که ائمه بدان توصیه کرده اند
- و…
متن این ادعیه در مقاله مشخص شده در بالا با جزئیات کامل ذکر شده است که توصیه می کنیم حتما از آن استفاده نمایید.